Bakgrund

I takt med att golfen i Värmland och Sverige i helhet fått sig ett rejält uppsving i antalet aktiva spelare sedan 1990 så har vi sett nya banor anläggas, nya tävlingsformer som spelas medans nya regler kring detta underbara spel finslipats.

Mellan 1985-1990 så hade vi i Värmland en tävling som ingick i Challenge Tour, undertour till Europatouren, som lockade stora namn både innanför såsom utanför Sveriges gränser.

Värmland har fått fram många talanger. En av dessa är Christian Nilsson, Kils-sonen som kom till att vinna på Europatouren i Frankrike under 2009. Vi har även Jonas Blixt, som fortfarande är aktiv inom tävlingsgolf som vunnit 3 tävlingar på PGA Tour. Utöver Christian och Jonas så har vi fler duktiga damer och herrar som växt fram under senaste 40 åren som varit ute på de flesta världstourerna.

Medans duktiga spelare, både damer och herrar fostrats fram så tog de alternativa spelformerna med hcp över allt mer och den där möjligheten av att kunna se ett helt startfält av riktigt duktiga spelare strida för vinst på samma villkor i ren slagtävling utan hcp med lockande prissummor innanför Värmlands gränser försvann. Lag-EM och några mindre undertour-tävlingar har spelats, men den där udden från 1985-1990 kom aldrig tillbaka.

För juniorer att kunna se och i vissa fall delta, för damer och herrar på elitnivå bland bosatta i Värmland att veta att det finns plats för sådan hög nivå inte bara utanför, men också innanför Värmland i form av tävlingar betyder oerhört mycket för att kunna höja sporten till högre höjder på ”hemmaplan”. 2022 blev första året för återuppståndelsen för värmländsk tävlingsgolf, och vi gör det på ett sätt som involverar både herrar och damer, men också juniorer. Med både en herr- och dam-klass så presenterade vi en 54-hålstävling på Kristinehamn GK med årets högsta prissummor för båda klasser i svenska Future Series. För amatörer så står världsrankingpoäng (WAGR/OWGR) på spel. Under PRO-AMen dagen innan huvudtävlingen så spelar partners och privatpersoner i ett par ihop med en av de bäst rankade proffsen samt en junior från Värmland för att tävla om fantastiska priser på en bana trimmad speciellt för proffsen denna vecka.